25 iunie 2017 | 6:41

Lansare de carte : J. Moltmann. Sibiu, 6 octombrie

pavaluca-lansare

Două lansări de carte de excepţie la Sibiu, în continuarea prezenţei lui J.Moltmann în ortodoxie, iar în cea românească, în special.

Evenimentul de la Sibiu
Pe 6 octombrie va avea loc la Sibiu, în Aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă, prezentarea cărţii profesorului Moltmann „Venirea lui Dumnezeu. Tratat de eshatologie creştină” (Das Kommen Gottes. Christliche Eschatologie), tradusă din germană de teologul Mugurel Păvălucă.
Consistenţa lucrării eshatologice menţionate se poate rezuma la o îndrăzneală teologică excepţională a autorului de a se aventura pe un „nisip mişcător” al teologiei, precum eshatologia. Dincolo de partea ideatică informaţională, precum o trecere în revistă a poziţiei parusiale iudaice în secolul 20, perceperea evenimentului morţii în societatea modernă sau problematizarea biblică a eshatologiei, Moltmann dă curs aventurii sale teologice şi în direcţii mult mai sensibile, atingând „periferiile tematice” cele mai interesante legate de eshatologie sau cosmologie, precum apocatastaza, suferinţa divină sau co-sălăşluirea lui Dumnezeu în creaţie, alături de om.
În cadrul aceluiaşi eveniment va avea loc şi prezentarea cărţii teologului ortodox Mugurel Păvălucă „Lucrarea lui Dumnezeu în creaţie după Părintele Stăniloae şi Jürgen Moltmann”. Atât ca specialist în teologia lui Moltmann şi Stăniloae, cât şi ca traducător al lui Moltmann în limba română, Dl Păvălucă realizează prin lucrarea amintită o comparaţie dogmatică unică în teologia românească între cosmologia şi antropologia occidentală, văzută prin prisma moltmanniană, şi cea răsăriteană, văzută prin teologia lui Dumitru Stăniloae.
În ciuda prezenţei lui Jürgen Moltmann în teologia românească a ultimelor decenii, iar aici ne referim de exemplu la citarea sa abundenta de către Dumitru Stăniloae sau mai târziu de către Dumitru Popescu, lucrarea lui Mugurel Păvălucă este prima analiză comparativă a teologiei lui Moltmann în limba română. Comparaţiile tematice, precum modul prezenţei divine prin energiile necreate, antropologia apofatică sau kenoza în concepţia celor doi teologi, însoţite de creativitatea autorului transformă lucrarea de faţă într-o contribuţie de excepţie la ecumenismul dogmatic actual.
Prezentarea conferenţială a celor două lucrări teologice va fi urmată, în seara aceleiaşi zile, de o discuţie teologică aprofundată în cadrul Forumului German de la Sibiu.

Nota bene: Dr. Teol. Mugurel Păvălucă este docent şi coordonator de studii în cadrul Institutului de Teologie Luterană a Universităţii din Dortmund.

2079


Adaugă un comentariu in căsuța de mai jos, sau publică un link de legătură de pe site-ul tău. Poți de asemenea să te abonezi la această discuție via RSS.

Un comentariu

  1. Constantin Balasoiu spune:

    Putem vedea si noi o inreg, sa zicem, pe you tube?
    Cele bune
    CB

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.