25 iunie 2017 | 6:40

Sinod panortodox în Creta

686p230c(1)

Între 18 şi 27 iunie, în Creta, se va desfăşura Sântul şi Marele Sinod al Bisericilor Ortodoxe. Acest sinod panortodox, primul după 50 de ani, va avea în vedere atât relaţiile lumii ortodoxe cu ceilalţi creştini, cât şi anumite formulări şi situaţii din interiorul Ortodoxiei. Ar fi primul sinod de acest fel după mai mult de o mie de ani.

Panortodoxia este pusă în pericol de anunţul neparticipării la Sinod a Bisericilor autocefale ale Serbiei, Bulgariei şi Antiohiei. Patriarhatul Serbiei reproşează, printre altele, imixtiunea Bisericii Ortodoxe Române în circumscripţia sa prin crearea unei episcopii paralele în Serbia de est pentru creştinii ortodocşi români  de aici. Patriarhatul Bulgariei este neliniştit în privinţa unor hotărâri de luat la Sinod în privinţa relaţiei lumii ortodoxe cu ceilalţi creştini.

Patriarhatul Moscovei consideră acest sinod diferit de cele ecumenice; acesta nu poate fi considerat al optulea Sinod Ecumenic, deoarece nu sunt luate hotărâri dogmatice.

Se aşteaptă de la acest Sinod o poziţionare a Bisericilor ortodoxe faţă de noile problematici ale societăţii contemporane, precum şi o precizare a relaţiilor dintre  ortodoxia canonică şi celelelte confesiuni creştine.

937


Adaugă un comentariu in căsuța de mai jos, sau publică un link de legătură de pe site-ul tău. Poți de asemenea să te abonezi la această discuție via RSS.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.